Thursday, February 13, 2014

(Update) 2nd stage : Program Assessment Centre (PAC) untuk memasuki perkhidmatan Pegawai Kawalan Traffik Udara / Air Traffic Control

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia

Ramai yang email me tanya tips untuk PAC AATCO A29. Secara keseluruhan me dah share what to expect masa PAC nanti dalam entry sebelum nie. http://fitla-womenfromvenus.blogspot.com/2013/12/2nd-stage-accessment-pac-untuk-memasuki.html

Tapi sebab PAC yang me bagi sblm nie maybe utk A41 so bila A29 nak PAC, uolls ingat it different. Sebenarnyer PAC akan berlangsung sama jer baik for A41 or for A29. Format or stage dia sama jer. So uolls leh baca entry tu dan buat persediaan ok. Cuma me nak add beberapa perkara la.

*** Show ur good ATTITUDE.

*** Show ur CONFIDENT. Nervousness come when u are not prepare.

*** As far as i know there a basic document that u need to bring along during PAC. Rasanyer cuma document yang penting sahaja mcm ur diploma or ur degree (if u have one). Pada yang KPSL tu boleh bawak primary and aerodrome cert from academy. Lain document or certificate sekolah or masa U tu bawa masa interview dgn SPA jer nnti.

*** Nie me nak tekan sekali lagi. Masa baca role play or passage description, pastikan perkataan uolls terang, jelas dan betul. Pada masa yang sama fahamkan apa yang uolls baca tu. Soalan yang diberikan oleh examiner maybe tentang sebaris ayat dalam passage tu ke, atau she/he will ask what do u understand about the passage la, or examiner akan highlight certain words for u to describe. Kat sini your aviation knowledge amat penting. Mr google ada. So buat la research cikit pasal ATC and aviation ok.

*** Passage description tu memang aviation related ok. So sapa yang ada terbaca berkaitan dengan aviation tu uolls boleh improve ur knowlegde and term in aviation. Kalo baca notes yang me share tu pun maybe uolls akan jumpa bbrp terms aviation yang baru. Selain tu Mr Google ada so rajin-rajin la cari bahan. Bukan nak suh hafal pn, just to let u familiar with some terms jer. 
*** One of the examiner yang me tanya bitau me yang candidate A29 nie selalu nyer lebih creative dari candidate A41 especially part presentation during stage 3 untuk group discussion. Sometimes they come out with something interesting masa nak present. Ada yang wat sketsa la, ada wat macam-macam la and they normally perform in group with a leaders. So sapa yang rasa nak jadi leader tu, u can step up BUT make sure u become a good leader. Let everybody speak and contribute. Yang paling penting DON'T DOMINANT!!! and jangan jadi BISU pulak.

*** Since AATCO A29 nie biasanyer after abis kt academy they will be transferred to the airport around Malaysia. So your knowledge about airport kt Malaysia nie should be good. Any info berkaitan airport pun kene tau. Cuba cari info berkaitan KLIA 2. That i think one of the most discussing topics by the examiner. Kene ingat KLIA 2 bukan new airport ok. It just a new terminal extended to the existing KLIA with a new control tower and new runway. So bila KLIA 2 dah beroperasi, secara keseluruhannyer KLIA ada 3 runway ok. Sama juga kalo sebut LCCT. Kalo tanya driver taxi mesti dia kata LCCT is a different airport tp sebenarnyer LCCT dan KLIA adalah airport yang sama, cuma terminal nyer jer yang berbeza.

*** Antara topics yang pernah kuar masa group discussion from previous PAC are about lady controller (what is your opinion about lady controller in Malaysia), KLIA 2, airport threats, low cost carrier.

*** Secara keseluruhanyer kalo tanya examiner, apa yang dieorang nak tgk adalah your confident level jer. Uolls didn't need to speak like Mr Middleton. U just need to speak simple and proper english jer. As long as it can be understand by the examiner sbb nak jadi ATC memang English is the priority and a must.

THIS IS THE IMPORTANT PART

ATC Standard Phaseology - Contoh text conversation between ATC and Pilot

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia...

1st of all, me nak ucap terima kasih dan nak mintak maaf byk2 pada adik2 yg sudi baca article dlm blog nie. Nak mintak maaf sgt pada yg dh hantar email bertimbun2 dan setia menunggu jawapan dari me. Maaf dipinta kerana bukan me xnak balas on the spot tp keadaan me lately yg xbape mengizinkan. Pregnancy kali nie betul2 menduga me. Pertengahan bulan Jan ari tu me admitted to KPJ Kajang sbb stone in kidney and need emergency operation to remove the stone since one of it dah block saluran kidney dan membengkak. Since me tgh pregnant so risiko mmg tinggi. Alhamdulillah after the operation condition baby ok and me dapat mc 10 hari. Mmg heaven la duduk rmh kan tp xleh buat apa2 pn sbb i need to rest and xleh buat kerja berat. Even our daughter pn kami hantar pengasuh. After 6 days of operation dtg balik susulan utk remove "the stand" yang dipasang pada saluran kencing ke kidney. After that baru la me rasa segar sikit. Lps abis mc sedang elok me kene attend training utk KLIA 2 plk. Pastu sambung cuti tahun baru cina kt kampung me kt Johor tp byk plan nak berjalan raya cina tu terpaksa postpone sbb my mum pulak admitted kt hospital sbb jangkitan paru2.... There goes our cuti dengan bergilir2 jaga mak kt hospital. On our last day cuti raya cina tu baru my mum dapat discharge dr hospital. Naik dari cuti raya cina tu baru la my shift dpt tgk muka me masuk keje. Ermmmm, Dekat 3 week jgk tak wat traffic. Skrg nie tgh batuk dan selsema plk berjangkit dari my daughter. Elok dpt mc lagi. Tapi alhamdulillah monthly check up baby still in good condition. Ermmmm....... Ok lah enough about me. Maaf kalo korang bosan nk baca me membebel psl me.

Ok we back to the real deal. Since ada yang bertanya contoh ATC and Pilot conversation, me nak kongsi contoh text conversation antara ATC dan pilot menggunakan what we called a Standard Phaseology. Conversation between ATC dan pilot sememangnyer bukan sembang kedai kopi ok. We have our standard phraseology yg digunakan di mana-mana around the world. So if u have ATC licence, u can apply ATC job around the world (hehehe, but frankly speaking mmg susah nak apply la kan). 

Contoh phaseology yang me kongsi nie me pernah guna masa me nak PAC dulu. Tanya Mr Google jgk la. Nie conversation ATC Tower and pilot during the incident which kapal Air France 358 slide off end of the runway. Me tak ingat tahun berapa incident nie berlaku.

Tuesday, January 28, 2014

Bz week.....

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

I heard the result for A41 PAC and exam SPA for A29 are out. 
CONGRATULATION to all candidate that make it to next stage. I know u will feel the excitement for the next stage.

For A41, be prepare for the interview with SPA.
For A29, u have to prepare for PAC which i think is more likely like A41 PAC. U may read my entry about how the PAC will be conducted. I will share some more information later about role play.

BUT 

for this time being, i was really bz with KLIA 2 training. The training already started since last year and toward the opening this coming MEI 2014, there a lot more training and refresher will be conducted. We have our theory classes for KLIA2 operation with Mr Andrea Ponziani from ENAV, the ATC authority from Italy. They come all the way from Italy to share their knowledge and experience especially regarding runway crossing operation. Of course, I have to prepare for an exam tomorrow and the passing mark is 70% and above. 

Remember as long u are an ATC it is a never ending training.

I hope i could share some information for stage 3 and the additional info for PAC later after i have finish my training.

For those who already send the email request for the notes, i will reply it later. And for those who asked me to send to them, i really hope that u could send the email to me first. Like i mention earlier in the entry, it much easier for me to send through my mobile phone since i store it in there.

So hope to see u next entry........ wish me luck for my exam tomorrow


Jana

Friday, December 20, 2013

2nd stage : Program Assessment Centre (PAC) untuk memasuki perkhidmatan Pegawai Kawalan Traffik Udara / Air Traffic Control

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Ermmm semangat me mmg kuat nk wat post nie walaupn tau maybe it already to late to read it for ur preparation untuk PAC. Mmg dlm seminggu nie mcm2 perkara berlaku. Ingat smlm boleh la nak mengarang tp dpt berita yang opis mate meninggal. So gi la melawat arwah kat Bangsar. Balik dh petang and me kene prepare plk nak pegi keje shift malam. Sampai opis untuk keje mlm plk, ya Allah mlm td punyer traffic mmg xleh blah.... Lagi la rasa bila jaga apron kt lcct tu. Dengan localiser yg down untuk rwy 32L and weather mmg biasa nyer ATC xleh nk wat pe la. Kene la sequence kapal. Up till pkl 11 mlm kapal which is not less than 10 kapal masih berbaris untuk departure. Ermmm enough rasa me luahkan perasaan. Nak luahkan pn rasa penat...

Sebenarnyer sebelum me nk kongsi process PAC nie me ingat nk kongsi pengalaman me gi assessment dulu which is totally different from now. Dulu assessment mcm interview cuma masa tu interview dgn jabatan iaitu DCA tp skrg dh divided in 3 process. So im not sure if kali nie masih memakai format yg sama atau tidak. Tp rasanya xde byk beza dengan yg last assessment. Yang me kongsi nie adalah hasil "borak-borak" kosong dengan previous assessment candidate (practising controller yang naik secara KPSL) termasuk la dari examiner2 which is our senior jugak dlm jabatan. So to cut short xyah la me cerita pasal assesment me tu kita gi terus cara PAC skrg yer. Lain kali leh edit lg untuk kongsi PAC masa me dulu.

Sebelum tu me nak kongsi rumusan yang diambil dari fb Pakchu berkenaan 2nd stage nie.

PEGAWAI KAWALAN TRAFIK UDARA A41
Tahniah yg lulus stage 1. PAC next week. Pesanan org lama (bukan aku):
1. If ada masalah rabun warna, better jangan buang masa tuk PAC. Rabun jauh takpe.
2. Group or individual discussion / presentation / roleplay / short interview jangan berlagak pandai tapi jangan bisu.
3. English. Tak perlu cakap mcm Mr Bean. Simple & proper english good enough.
4. Pakai kemas mcm pegawai kerajaan walaupun weekend.
5. If still blurrrr about ATC, please gooooooogle..
Goodluck. 3rd stage : Interview.



As far as i know there will be 1 day assessment with 3 stage. 

Stage 1
Ujian rabun warna

Yang nie examiner akan proses candidate sorg-sorg untuk ujian rabun warna. It is important for ATC bukan terdiri dari rabun warna kerana as practicing controller soon u will be dealing with a lot of equipment/radar. So to make sure that u didn't mixed up the color so rabun warna mmg xdibenarkan dlm ATC. Kalo stage 1 nie dh gagal definitely u will not going to the next stage ok. 

TP KALO RABUN JAUH KE DEKAT KE TAKDE MASALAH OK. EVEN U PAKAI CERMIN MATA ATAU CONTACT LENSE PN XDE MASALAH.

Stage 2
Ujian Role play and pemahaman comprehension

Masa nie examiner akan bahagikan candidate kepada bbrp board. Each board ada 2 examiner with 2 candidate and it will last for about half hour. Biasa nyer mula2 tu biasa la introduction. Ye la nak bagi hilang nervous kan. So share la apa2 berkenaan diri sendiri. 

Lepas tu ada sesi role play between ATC and pilot. Candidate will be given a text with dialog. Sorang candidate akan jadi pilot and sorang lagi jadi ATC. Baca role play tu dengan jelas setiap butir perkataan. Kalo boleh jangan ada salah sebutan perkataan. Watch out for some unusually use word mcm perkataan "wind". Hehehe setiap kali me sebut perkataan nie, me teringat masa assessment me yang pertama dan gagal sbb perkataan wind nie. Most candidate akan sebut sebagai "wine". It totally different word and means ok. 

Lepas tu ada pemahaman text. U will be given comprehension text. U have to read it and elaborate what u understand about the passage (sebenarnyer part nie me tak sure sgt tp lebih kurang mcm tu la) u can have ur own time to read it or how much u want to read it but make sure u understand it and able to elaborate it.

Contoh Standard Phraseology yang digunakan boleh refer entry nie, http://fitla-womenfromvenus.blogspot.com/2014/02/atc-standard-phaseology-contoh-text.html

Thursday, November 28, 2013

Exam SPA untuk memasuki Perkhidmatan Pegawai Kawalan Trafik Udara / Air Traffic Control

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.....

Beberapa minggu lepas me agak terkejut dengan permintaan mendadak friends request kt fb me. Pelik nape tiba-tiba ramai plk orang request nk jadi friend kt fb walaupn xde mutual friends. Biasanyer me akan reject jer DGN SBB UTAMA me tak tau nak masukkan new friends tu dalam friends list yg mana ( me ada ada friend list schoolmate, kwn masa matrik, masa kt U, masa keje kt vads, masa keje skrg, kwn niaga online, family and relative jer. Me xde friend list anonymous)  Kalo semata2 nk berkenalan better pm dulu kenalkan diri baru me akan approve. Bukan sombong tp me lebih suka berkongsi cerita me dgn org yg me kenal jer.... So sapa2 yg ada add me tu sila la pm dulu tujuan add me tu supaya me tau nak letak kt friends list mana.... Jgn kecik hati ar kalo me reject friend request tu.

Ok back pd tujuan add request ramai2 tu rupa-rupanyer in few days akan ada exam SPA utk jawatan Air Traffic Control for A41 and A29. Maybe yg add tu semua cari me kt fb throught my blog nie. Ada jugak yg email me direct request for tips and ada jugak yg pm me from fb also request for tips. Maaf pada yang belum sempat me reply personally tu. Some of them xtau apa2 pn psl ATC nie. Anyway TERIMA KASIH banyak-banyak sebab sudi baca blog yg berhabuk nie. Bukan nyer malas nk update tp KURANG RAJIN jer.... Maklumla dengan tuntutan kerja dan sedang berbadan dua nie tiap kali rest day and off day cuma pikir nk melepek jer. Lappy pn malas nak sentuh.

Sebelum me kongsi apa yang me pernah lalui masa exam dulu me nak kongsi sikit info pada sesiapa yang berminat nak join kerjaya nie. Nie basic info yang perlu diketahui untuk join kerjaya nie. Info nie me copy dr status fb kawan me PakChu. He one of my collegue gak kt DCA KLIA tu.

To all my fren yg 'berkira-kira' tentang kerjaya air traffic controller (ATC) :
1. Kat Malaysia ni, ATC ni kerja kerajaan.
2. Gaji ikut skim kerja kerajaan. Elaun jer yg berbeza.
3. Bil hari cuti tahunan sama mcm penjawat awam lain.
4. Kerja syif, tak kira weekend or hari raya.
5. Training tuk dapatkan lesen ambik masa lebih setahun. Training, teori exam + exam dan simulator.
6. Dh kerja pun masih ada training & exam.
7. Kesihatan : medical class 3 tuk dpt & maintain lesen ATC. Rabun jauh n rabun dekat boleh tapi xboleh rabun warna.

8. Kene lepas ELP (English Language Proficiency) Test mininum band 4 utk maintain life rating.

Sebenarnya me pn xde la pandai sgt nk bg tips exam nie tp me kongsi apa yg me pernah lalui dulu masa 1st stage exam SPA utk job nie. Hopefully ianya membantu sebagai persediaan utk exam tu nnti. Perlu diingatkan apa yang me kongsi nie hanya apa yang me tau dan pernah me lalui dulu disamping info tambahan dr sumber2 yg tak seratus peratus boleh percaya yer. Mana yg baik ambik. Yang rasa xbetul dan salah jgn salahkan me tp tolong betulkan me ok. Kita kongsi sama2..... 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...