Friday, December 20, 2013

2nd stage : Program Assessment Centre (PAC) untuk memasuki perkhidmatan Pegawai Kawalan Traffik Udara / Air Traffic Control

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Ermmm semangat me mmg kuat nk wat post nie walaupn tau maybe it already to late to read it for ur preparation untuk PAC. Mmg dlm seminggu nie mcm2 perkara berlaku. Ingat smlm boleh la nak mengarang tp dpt berita yang opis mate meninggal. So gi la melawat arwah kat Bangsar. Balik dh petang and me kene prepare plk nak pegi keje shift malam. Sampai opis untuk keje mlm plk, ya Allah mlm td punyer traffic mmg xleh blah.... Lagi la rasa bila jaga apron kt lcct tu. Dengan localiser yg down untuk rwy 32L and weather mmg biasa nyer ATC xleh nk wat pe la. Kene la sequence kapal. Up till pkl 11 mlm kapal which is not less than 10 kapal masih berbaris untuk departure. Ermmm enough rasa me luahkan perasaan. Nak luahkan pn rasa penat...

Sebenarnyer sebelum me nk kongsi process PAC nie me ingat nk kongsi pengalaman me gi assessment dulu which is totally different from now. Dulu assessment mcm interview cuma masa tu interview dgn jabatan iaitu DCA tp skrg dh divided in 3 process. So im not sure if kali nie masih memakai format yg sama atau tidak. Tp rasanya xde byk beza dengan yg last assessment. Yang me kongsi nie adalah hasil "borak-borak" kosong dengan previous assessment candidate (practising controller yang naik secara KPSL) termasuk la dari examiner2 which is our senior jugak dlm jabatan. So to cut short xyah la me cerita pasal assesment me tu kita gi terus cara PAC skrg yer. Lain kali leh edit lg untuk kongsi PAC masa me dulu.

Sebelum tu me nak kongsi rumusan yang diambil dari fb Pakchu berkenaan 2nd stage nie.

PEGAWAI KAWALAN TRAFIK UDARA A41
Tahniah yg lulus stage 1. PAC next week. Pesanan org lama (bukan aku):
1. If ada masalah rabun warna, better jangan buang masa tuk PAC. Rabun jauh takpe.
2. Group or individual discussion / presentation / roleplay / short interview jangan berlagak pandai tapi jangan bisu.
3. English. Tak perlu cakap mcm Mr Bean. Simple & proper english good enough.
4. Pakai kemas mcm pegawai kerajaan walaupun weekend.
5. If still blurrrr about ATC, please gooooooogle..
Goodluck. 3rd stage : Interview.



As far as i know there will be 1 day assessment with 3 stage. 

Stage 1
Ujian rabun warna

Yang nie examiner akan proses candidate sorg-sorg untuk ujian rabun warna. It is important for ATC bukan terdiri dari rabun warna kerana as practicing controller soon u will be dealing with a lot of equipment/radar. So to make sure that u didn't mixed up the color so rabun warna mmg xdibenarkan dlm ATC. Kalo stage 1 nie dh gagal definitely u will not going to the next stage ok. 

TP KALO RABUN JAUH KE DEKAT KE TAKDE MASALAH OK. EVEN U PAKAI CERMIN MATA ATAU CONTACT LENSE PN XDE MASALAH.

Stage 2
Ujian Role play and pemahaman comprehension

Masa nie examiner akan bahagikan candidate kepada bbrp board. Each board ada 2 examiner with 2 candidate and it will last for about half hour. Biasa nyer mula2 tu biasa la introduction. Ye la nak bagi hilang nervous kan. So share la apa2 berkenaan diri sendiri. 

Lepas tu ada sesi role play between ATC and pilot. Candidate will be given a text with dialog. Sorang candidate akan jadi pilot and sorang lagi jadi ATC. Baca role play tu dengan jelas setiap butir perkataan. Kalo boleh jangan ada salah sebutan perkataan. Watch out for some unusually use word mcm perkataan "wind". Hehehe setiap kali me sebut perkataan nie, me teringat masa assessment me yang pertama dan gagal sbb perkataan wind nie. Most candidate akan sebut sebagai "wine". It totally different word and means ok. 

Lepas tu ada pemahaman text. U will be given comprehension text. U have to read it and elaborate what u understand about the passage (sebenarnyer part nie me tak sure sgt tp lebih kurang mcm tu la) u can have ur own time to read it or how much u want to read it but make sure u understand it and able to elaborate it.

Contoh Standard Phraseology yang digunakan boleh refer entry nie, http://fitla-womenfromvenus.blogspot.com/2014/02/atc-standard-phaseology-contoh-text.html
Stage 3
Group discussion

Bahagian nie u will be divided into a large group probably 10 candidate each group. Each group will be given a topic. Sesetengah board bg several topics to choose and discuss it. Ada sesetengah board xde bg choice. They just give u only 1 topic to discuss. It depend on examiner ok. Remember!!! it aviation related topics ok. Masa nie, each candidate will be recognize by number. Examiner will go around the group to give mark depend on ur performance and contribution to the group. Masa nie boleh la sapa yang nak jadi leader but make sure u become a good leader.. let each of ur team member to speak and contribute their idea. U may divided the task by given each of ur team member the introduction, isi and summary. Let everyone speak and maybe u can also help each other by asking what her/his opinion if u see somebody from ur team that a little bit shy and less talking. DON'T DOMINANT. From previous candidate the one who dominant normally didn't get the job.
Remember ATC is not an individual work but a team work. Presentation pn tgk pada board. Sesetengah board just want to see how u discuss the topics. But some of the board would like u to make a presentation to them. So let everybody take part in the presentation. Each of the candidate boleh la contribute at least one idea to the topics and elaborate it ur own. Just give ur idea but make sure it relevant and tak lari dari topics. Usually topics yang diberi ialah kenapa nak jadi ATC, pasal low cost carrier. Tu topics dari last PAC ok. 

Ok lepas tu boleh balik ok. Tawakal and doa. :)

*** I heard food will be provided. 

*** Prepare for 1 day session with lunch break

*** Wear proper attire. Kalo boleh formal la.

*** Probably u will be doing this PAC with some of practicing controller yg dapat offer by KPSL (Kenaikan Pangkat Secara Lantikan). Just get to know them and korek la sikit2 malumat kalo boleh. They have experienced in ATC.

*** Try prepare topics yg aviation related mcm Airport treads, KLIA 2 (remember KLIA2 is not a new airport but a new terminal extended from existing KLIA to accommodate low cost carrier flight like Air Asia and Malindo), Latest Malaysia Airlines punya kapal apa? (Airbus 380). Kalo leh baca pasal isu semasa berkaitan aviation mcm isu wake turbulence kapal Beoing 737 dibelakang kapal Airbus 380 (masuk paper recently).

*** Ingat examiner terdiri dari orang jabatan penerbangan sendiri. Mostly are senior and super senior. So depend pada luck, kalo u dapat board from center probably the question is more to pusat kawalan punyer issue. Kalo dpt board from KLIA or Airport Manager, maybe byk soalan berkaitan airport. Kalo dapat board dari HQ or Academy maybe soalan lebih luas lg la. Ada satu soalan popular untuk orang yg dh kawin terutamanyer candidate perempuan. How u want to handle ur family with shift working hour. So be prepared jer la....

*** All session are in english language. So sila bukak mulut tu and bercakap. Even u are not so strong in english or u are not speak english like Queen Elizabeth but still open ur mouth and speak confident, clearly with proper english. 
Nie info dari examinor sendiri ok. They just want to see ur confident level.

*** Sapa yang nk safety note tu sila la email me dulu. Nk me taip satu2 email and nk hantar mmg me xde masa. Sapa yang dh request tu insyaallah me akan reply yer....

So all the best and best of luck.


Jana

90 comments:

  1. salam kak...really appreciate if you can email it to me wraff1606 at yahoo.com
    artikel akak byk membantu :)

    ReplyDelete
  2. Salam Lynn. Boleh email akak dulu. I will reply it asap since I leave the doc in my mobile so I will reply it through my email mobile. It much easier. Email me ada kt tepi tu...

    ReplyDelete
  3. Thank you for the info..I just want to ask..where can I find info related to like aviation terms..i.e how to pronounce aviation terms and etc..maybe you can suggest certain website..
    I have already emailed you to ask for the safety notes..It's very nice of you for providing such useful info..
    May God Bless You..

    ReplyDelete
  4. Assalam sis, saya amy. Boleh tak saya dptkan salinan pasal ni. Boleh email ke amrianah @ gmail . com
    Artikel di sini byk membantu saya. Terima kasi yg tak terhingga.

    ReplyDelete
  5. salam.this is one great tips. tq so much!! can i get a copy?tq so much sis! :) syapini@gmail.com

    ReplyDelete
  6. email it to me alhalas@malaysiaairports.com.my

    ReplyDelete
  7. thanx a lot 4 the info..can i get a copy?? hehe.. syazwanesmail@gmail.com

    ReplyDelete
  8. Salam sis. Can u email me others related info and safety note regarding DCA PAC to me at escudo04@gmail.com? Really appreciate it. Thanks in advance.

    ReplyDelete
  9. assalam, bole email pada saya muhammadfaris.mdyusuf@gmail.com.. terima kasih

    ReplyDelete
  10. salam, boleh sy tanya, PAC ni diadakan hingga pkul brapa biasanya? dan selama brapa hari ye? mohon send note tu ke wnis.wmz@gmail.com...

    terima kasih.

    ReplyDelete
  11. salam, terima kasih diatas semua maklumat yang amat berguna nie, hanya Allah je yang boleh balas budi baik kamu ni, dan saya pun nak note tu boleh?? emel saya : norazimahmdnoor@gmail.com
    terima kasih banyak2!!! ^^

    ReplyDelete
  12. Boleh tlong email kt saya paesbbbb@gmail.com

    ReplyDelete
  13. Thanx for the info.can u email me any related document for PAC interview. sky2wave3@yahoo.com

    ReplyDelete
  14. Salam.. Thanks sbb byk bg info psl ATC nie.. Boleh tolong emel ke abumusa.mohdsarif@gmail.com utk related docs and info psl PAC and Interview. Terima kasih bbyk..

    ReplyDelete
  15. Assalam..info yang sangat2 berguna untuk preparation 2nd stage..can u email me the notes to syam_aft4@yahoo.com
    Really appreciate it..thanks.. :)

    ReplyDelete
  16. Salam..kak me..boleh tak email kn note tu kat azam_karei8889@yahoo.com...tq..:)

    ReplyDelete
  17. salam sis..buley tak share note kat saya lizaarpawi@yahoo.com ..tq sgt kalo buleh share.\

    ReplyDelete
  18. Salam Sis Foxtrot Hotel,
    Saya pon calon PAC kat Kuching end of this February, boleh share note dgn saya X?
    Thanks in advance...semoga bertemu nanti,kalau ada rezeki...

    zaifulazhan@hotmail.com

    ReplyDelete
  19. salam kak..tq atas info n tips..harap dpt share note dgn saya..
    haqiem92@gmail.com

    ReplyDelete
  20. Salam kak. Kalu boleh tolong share note dgn sy gak ek. onerule4145@gmail.com My PAC is on 23rd february. Thanx a lot.

    ReplyDelete
  21. salam kak, tq so much for info n tips,jd bedebar plak bce articel akak nie... boleh share kan note akak.. ini email sy nick_mine86@yahoo.com
    thanks in advance.

    ReplyDelete
  22. salam sis...sy dah email sis kat fitla_diana27@yahoo.com...hoping for the notes...hehe really appreciate it...

    ReplyDelete
  23. Salam kak.appriciate if u could shard the note.
    azim_giggs@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  24. salam kak..nik nk mx safety note dgn akak..nikmuhammadhafiznikhim@gmail.com//

    ReplyDelete
  25. salam.. saya pun nak safety note tu jugak... really appreciate.. harap dapat membantu...
    ainafarhiyah@gmail.com . thnx akak

    ReplyDelete
  26. salam sis...saya memerlukan sangat2 safety notes sis...
    email me on fikri_saha@yahoo.com
    really appreciate sis

    ReplyDelete
  27. hi sis, thank you for the information. Can you please email the safety note. Thank you once again.
    Email to: maranyuva@yahoo.com

    ReplyDelete
  28. hi sis...saya amat memerlukan tips dari akak...keithmandalmalo1991@yahoo.com...thanks sis...

    ReplyDelete
  29. salam...saya sgt memerlukan safety notes..pls email adie_chang@yahoo.com ..tq kak...

    ReplyDelete
  30. Salam Faezah, Thanks for sharing your tips! It's so useful and guidance for us to having PAC session very soon. Can I have safety notes? Email me : syazwanhere@gmail.com

    Much appreciated.

    ReplyDelete
  31. salam faezah,thank 4 sharing the info about ATC i one off candidate 4 PAC ni...but 4 a29 i just want to know
    ad beza ke a41 n a29 nii email me : mar_ismail@yahoo.com

    ReplyDelete
  32. salam faezah...bleh send any note or sharing or any guidance...?? faezah can send through my email ya...
    really appreciate it...thanks..
    ariep_85@yahoo.com

    ReplyDelete
  33. maam, can u please email me sharing or guidance or anything can help me..hehe..million thanks maam..

    mohdfairuz.jusoh@gmail.com

    ReplyDelete
  34. salam puan
    blh tlg send safety note ke razin_control@yahoo.com
    PAC sy 22hb ni
    Thanks a lot

    ReplyDelete
  35. Salam
    Entry yg bagus
    Harap boleh tolong email safety note to madiahgz@gmail.com
    PAC sy ahad ni
    Terima kasih

    ReplyDelete
  36. Thanks for the info sis. It really helpful. Would you mind sharing with me the notes. Thank you in advance :)

    ReplyDelete
  37. My Email : hafidzoh.mukhtar@yahoo.com

    ReplyDelete
  38. Assalamualaikum.. Terima kasih atas entry yang bermanfaat ini.. mohon share notes boleh.. =) asyrafhassan@gmail.com

    ReplyDelete
  39. Assalammualaikum, kak. saya Mohd Faridzuan Bin Senan, boleh panggil wan je. btw, maklumat yg kakak post ni memang byk membantu saya utk memahami n buat persediaan untuk incoming PAC. ni saya nak mintak budi baik kakak, nk mintak kakak tlg emailkan safety note boleh x?. utk saya buat refer before interview. btw, skali lagi saya nak ucap terima kasih utk maklumat yg di kongsi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya lupa nak sertakan email saya kak, ini email saya, harap kakak dapat emailkan safety notes kpd saya. mohdfaridzuans@gmail.com

      Sekian Terima Kasih.

      Assalammualaikum.

      Delete
  40. salam,
    puan. i hope u can email the safety note,.because my PAC is on this saturday.
    i need all the information that can help me during this PAC. because i really hopes that i can be selected to be one of atc. thanks for the info madam
    zaki_jpkm@yahoo.com

    ReplyDelete
  41. Done to all. Sapa yang tercicir tu boleh email reminder kt me yer. After this, hope u all can email me 1st and i will reply it asap.

    All the best and Good luck in PAC.... :)

    ReplyDelete
  42. Good evening... blog u memang byk bagi tips... boleh tolong emel safety note kepada saya juga? my email is novemberius@yahoo.com . our PAC will be on this coming Sunday....tqvm.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh email akak dulu. I will reply it asap.

      Delete
  43. Salam kak...harap dpt share notes...muizaddinyusof@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh email akak dulu. I will reply it asap.

      Delete
  44. salam akak,,,plis share notes untuk saya ..berharap sangat..naiffikri@gmail.com

    tq

    ReplyDelete
  45. Salam sis, thanx for the info.
    can u email me the safety note for pac atc to hamdansaion@gmail.com.
    thanx a lot.
    god bless u

    ReplyDelete
  46. Terima kasih for sharing good info...saya juga ingin memohon info dari akak, mohon emailkan juga ke anie_1611@yahoo.com ..tq kak

    ReplyDelete
  47. salaam sis...alhamdulillah PAC sudah pass..feel free share tips ntuk incoming 3rd stage interview.... :p

    ReplyDelete
  48. Thanks in advance sis..can u email pac note to nurfarahain.ramli@yahoo.com. tq sis ;)

    ReplyDelete
  49. salam n slmt brpuasa-tlng email note untk intrview stage to joefalizo@yahoo.com

    ReplyDelete
  50. Assalam...Kindly i need some tips and note from you.my email fayyadh@hotmail.my

    jazakallah

    ReplyDelete
  51. Hello sis , thank for the such a good info. Can i have the safety note from you sis? here my email leesusiong@ymail.com. much appreciate.

    ReplyDelete
  52. Assalamualaikum sis,

    Thank you for the good sharing info. I'm ila and i would like to have the safety note from you to do a preparation for exam. Please email me at nfazilah5@gmail.com. Thank you sis

    ReplyDelete
  53. Assamulaikum sis,

    Thank you for the good info. Kindly i need tips and note from you, my email hairimaliki91@gmail.com. TQ sis

    ReplyDelete
  54. Assalamualaikum kak,

    Thank you for sharing good info. I'm Aina and will be going for PAC soon. May I have a safety note from you for my preparation? I am a bit nervous because this is my first time for PAC. I hope you don't mind to share your notes & experience to me. 😅 this is my email: aiaishah8@gmail.com

    Thank you. May Allah bless you ❤️

    ReplyDelete
  55. Please email me miss fadhli_adha@yahoo.com

    ReplyDelete
  56. Assalamulaikum sis, thank you so much for sharing all the good information. Please share more tips :) my email is zafi2505@gmail.com
    Thank you!

    ReplyDelete
  57. Assalamualaikum sis, thanks a lot for the info. Do u still have the notes and info? Can u email me at Syah.eira37@gmail.com tq.

    ReplyDelete
  58. Hello Sis. That's very thoughtful of you and thanks for sharing some good information. I'll be going for PAC soon. Can i have the notes please it'll help me to prepare.
    This is my email: buvanakrishnan_594@yahoo.com
    Thank you. Have a great day!

    ReplyDelete
  59. Assalamualaikum sis. Bgs sgt info yg sis share ni. Thanks a lot. Nk mnta note PAC jga.Email sy cheafaseehah@gmail.com. Thanks sis

    ReplyDelete
  60. Sis please email me kuramazz25@gmail.com

    ReplyDelete
  61. Assalamualaikum sis. Bagus sgt info yg sis share ni. Thanks a lot. Nk minta note PAC jga.Email sy saymesam@hotmail.com .. Thanks sis

    ReplyDelete
  62. Salam sis..thanks for the info. Do u still have the notes?can u email to emieliamansor266@gmail.com. tq��

    ReplyDelete
  63. Salam sis. alhamdulillah sy lulus dlm ujian online 3hb 10 haritu. pasni in shaa Allah akan dipanggil utk ujian PAC. Any tips for PAC A41? Thank you.

    Bole emel sy di hafiza.anual@gmail.com

    ReplyDelete
  64. Assalamualaikum Puan. Nama saya Hasanul. Saya baru sahaja lulus ujian online untuk PKTU Gred A41. Alhamdulillah. Mohon jasabaik Puan untuk bantu saya dari segi tips atau nota bagi menyiapkan diri saya ke Program Assessment Centre (PAC). Terima kasih Puan.

    ReplyDelete
  65. Assalam sis. alhamdulillah sy lulus dlm ujian online 3hb 10 haritu. pasni in shaa Allah akan dipanggil utk ujian PAC. Any tips for PAC A41? Thank you.

    Bole emel sy di syida1412@gmail.com
    Terima kasih sis..😄

    ReplyDelete
  66. Assalamulaikum sis, thank you for sharing all the good information.
    Please share more tips :) my email is allen_060390@icloud.com
    Thank you!

    ReplyDelete
  67. Assalam,sis...Thanks sbb sharing the good info about your experience during PAC...
    I need more tips from you...if u have time, please send at my email..
    comey_gurlz89@yahoo.com

    ReplyDelete
  68. Assalamualaikum.. Terimw kasih sbb sudi share info ni.. Kalau ad lg info2 yg dpt membantu untuk PAC bole tak email dkt anip_aizek@yahoo.com . Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  69. Assalamualaikum sis.. Thanks for sharing :) .. Can i have the safety note from you sis? here my email nadi.ismail95@gmail.com ..

    ReplyDelete
  70. Assalamualaikum Puan. Nama saya Aisyah. Terima kasih atas perkongsian ilmu ni. Mohon jasabaik Puan email saya sekiranya ada lagi nota atau tips untuk ke PAC. Ini email saya...
    ceciwie87@rocketmail.com.
    Terima kasih puan.

    ReplyDelete
  71. Assalamualaikum Puan, kalau x keberatan lah, mohon share note tu jgak..
    di email muhd.harith67@gmail.com..btw im harith..hoping u can share with me..
    thanks in advance puan.

    ReplyDelete
  72. Assalamualaikum Puan. Nama saya Nurul. Harap Puan dapat berkongsi nota and tips for the coming PAC. This is my email nurulathirahmns@yahoo.com..Terima kasih Puan.

    ReplyDelete
  73. Assalamualaikum puan...really appreciate if you could share any tips or note for the coming PAC. please do email me at khairilazwar90@gmail.com...thank you in advance puan

    ReplyDelete
  74. Assalamualaikum, Puan

    Nama saya Maria. Saya harap puan dapat kongsikan nota dan tips untuk ke PAC. Email saya ialah mknsedap@gmail.com. Terima kasih atas bantuan.

    ReplyDelete
  75. assalamualaikum pn.

    memohon untuk tips dan soalan (STAGE2, PAC). ini adalah email sy pn.

    shahiran.syazwan@gmail.com

    terima kasih pn.

    ReplyDelete
  76. Assalamualaikum sis, thanks a lot for the info. Do u still have the notes and info? Can u email me srilina91@yahoo.com

    ReplyDelete
  77. Assalamualaikum Puan, Sy Mohd Taib calon PAC 2017. Kalau ada kelapangan mohon share apa2 note utk bacaan ya. Email sy: taeb87@yahoo.com
    Doakan kami semua =)

    ReplyDelete
  78. Assalamualaikum Puan. Terima kasih atas maklumat yang cukup bermaanfaat. Boleh minta jasa baik puan untuk email safety note kepada pbalqisz@gmail.com? Terima kasih.

    ReplyDelete
  79. Assalamualaikum me. Mintak jasa baik me emelkan kpd sy ye. m.hairichenan@gmail.com
    Terima kasih

    ReplyDelete
  80. Assalamualaikum.. Kalau ada kelapangan boleh emailkan utk sy jugak.. ateeqafadira@gmail.com
    Thank you so much

    ReplyDelete
  81. assalamualaikum
    boleh emaikan pada saya juga?
    wannoralisyafiza@yahoo.com
    terima kasih

    ReplyDelete
  82. Assalamualaikum puan.. sharing yang byk membantu..
    Can i have a copy of your notes as well?
    sandaralee@gmail.com
    Thank you.

    ReplyDelete
  83. Salam puan.. sharing yg sangat berguna.. boleh tak sy nak dptkan nota dr puan?
    nsyazwanisamad@yahoo.com

    ReplyDelete
  84. Assalamualaikum,

    Thank you so much for sharing all the good information. Appreciate if you could share any tips or note for the coming PAC. Thanks Puan. My email hamizahagil@gmail.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...