Thursday, November 28, 2013

Exam SPA untuk memasuki Perkhidmatan Pegawai Kawalan Trafik Udara / Air Traffic Control

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia.....

Beberapa minggu lepas me agak terkejut dengan permintaan mendadak friends request kt fb me. Pelik nape tiba-tiba ramai plk orang request nk jadi friend kt fb walaupn xde mutual friends. Biasanyer me akan reject jer DGN SBB UTAMA me tak tau nak masukkan new friends tu dalam friends list yg mana ( me ada ada friend list schoolmate, kwn masa matrik, masa kt U, masa keje kt vads, masa keje skrg, kwn niaga online, family and relative jer. Me xde friend list anonymous)  Kalo semata2 nk berkenalan better pm dulu kenalkan diri baru me akan approve. Bukan sombong tp me lebih suka berkongsi cerita me dgn org yg me kenal jer.... So sapa2 yg ada add me tu sila la pm dulu tujuan add me tu supaya me tau nak letak kt friends list mana.... Jgn kecik hati ar kalo me reject friend request tu.

Ok back pd tujuan add request ramai2 tu rupa-rupanyer in few days akan ada exam SPA utk jawatan Air Traffic Control for A41 and A29. Maybe yg add tu semua cari me kt fb throught my blog nie. Ada jugak yg email me direct request for tips and ada jugak yg pm me from fb also request for tips. Maaf pada yang belum sempat me reply personally tu. Some of them xtau apa2 pn psl ATC nie. Anyway TERIMA KASIH banyak-banyak sebab sudi baca blog yg berhabuk nie. Bukan nyer malas nk update tp KURANG RAJIN jer.... Maklumla dengan tuntutan kerja dan sedang berbadan dua nie tiap kali rest day and off day cuma pikir nk melepek jer. Lappy pn malas nak sentuh.

Sebelum me kongsi apa yang me pernah lalui masa exam dulu me nak kongsi sikit info pada sesiapa yang berminat nak join kerjaya nie. Nie basic info yang perlu diketahui untuk join kerjaya nie. Info nie me copy dr status fb kawan me PakChu. He one of my collegue gak kt DCA KLIA tu.

To all my fren yg 'berkira-kira' tentang kerjaya air traffic controller (ATC) :
1. Kat Malaysia ni, ATC ni kerja kerajaan.
2. Gaji ikut skim kerja kerajaan. Elaun jer yg berbeza.
3. Bil hari cuti tahunan sama mcm penjawat awam lain.
4. Kerja syif, tak kira weekend or hari raya.
5. Training tuk dapatkan lesen ambik masa lebih setahun. Training, teori exam + exam dan simulator.
6. Dh kerja pun masih ada training & exam.
7. Kesihatan : medical class 3 tuk dpt & maintain lesen ATC. Rabun jauh n rabun dekat boleh tapi xboleh rabun warna.

8. Kene lepas ELP (English Language Proficiency) Test mininum band 4 utk maintain life rating.

Sebenarnya me pn xde la pandai sgt nk bg tips exam nie tp me kongsi apa yg me pernah lalui dulu masa 1st stage exam SPA utk job nie. Hopefully ianya membantu sebagai persediaan utk exam tu nnti. Perlu diingatkan apa yang me kongsi nie hanya apa yang me tau dan pernah me lalui dulu disamping info tambahan dr sumber2 yg tak seratus peratus boleh percaya yer. Mana yg baik ambik. Yang rasa xbetul dan salah jgn salahkan me tp tolong betulkan me ok. Kita kongsi sama2..... 

Semua soalan dalam bentuk objektif. Xde karangan mcm exam PTD yer.....

Section Pengetahuan am
Yang nie kene byk baca paper cari Mr Google. Isu semasa mengenai malaysia mcm skrg nie like taufan, budget, olimpik, chong wei, kapten bola sepak malaysia ke, piala-piala yg ada kt malaysia dan pemenangnyer tak kira la bola sepak ke badminton ke, tp yg baik2 jer ke. Yang kes2 bunuh, isu perkauman dan tarikh2 tu xde la kuar rasanyer. Boleh jugak tambah psl perlembagaan. Yang nie kene rajin sikit la buat bacaan ek. Tu contoh2 soalan nyer jer yer. Jgn nnti pm me directly marah2 sbb satu pn xkuar. Nie contoh jer tp lebih kurang la isu semasa mcm tu. 

Section Pemahaman Bahasa Inggeris.
Nie mcm soalan Bahasa Inggeris SPM yang biasa jer dan xde karangan. Ada passage dan jawab soalan berdasarkan passage tu. Bahagian belakang ada grammer. Kalo rajin gi la beli buku grammer spm tu buat latihan just to brush up ur grammer. 

Section Matematik / Uji minda
Soalan mate biasa paling tinggi pn tahap matematik spm. Ada tu soalan mate pmr pn ada. Masa me dulu soalan nie ada masukkan soalan uji minda gak. Ada gambar sikit. Kira2 sikit. Semua basic mate jer. Yang uji minda tu xsilap kt kedai buku ada jual buku psl problem solving or uji minda. Leh cari and try test ok. Just to make u famliar with this kind of question. Sapa yang pernah attend exam SPA utk PTD maybe sama jer la soalan dia. Lebih kurang ek. Jgn byk sgt buang masa jawab satu2 soalan tu takut tak cukup masa nak abiskan soalan nnti.

And byk gak yg tanya soalan nie and the answer is NO KALKULATOR ARE ALLOWED DURING EXAM OK... :)

Section Sahsiah
Bila tiba soalan sahsiah nie me rasa macam nak gelak. 3 kali ambik exam PTD (xpernah lepas pegi PAC pn) and 2 kali exam utk ATC me dh mcm dh lali dgn soalan sahsiah nie. Soalan nie lebih pada tentang minat individu tu sendiri. Dia nk tgk peserta tu cenderung pada seni ke sains ke ciptaan ke kejuruteraan ke. Jawapan soalan nie ya atau tidak jer. Nampak senang tp ada trick sikit. Soalan nyer byk but at the same time sesetengah soalan tu sama tp dipusing2 kan soalan nyer. Pastikan jawapan pada dua soalan tu sama jawapan nyer.

Yang terbaru me ada dengar utk A41 ada section aviation safety. Xtau betul ke tak??? Masa me dulu xde section soalan nie so me xleh nak agak jenis2 soalan yg akan ditanya tp me rasa it about bacis aviation safety kt malaysia nie. Dieorang xkan tanya soalan yg umum xkan tau. Boleh tanya Mr Google kot tp baru2 nie me ada gak tanya Mr Google tp yg kuar mostly around the world. Me tak boleh tlg byk tp sapa yang rasa nk bahan bacaan me ada simpan bbrp artikel and buletin by SMS (Safety Management System) unit. Sapa2 yang nk tu leh email me direct. Me akan send attach through email. I know it a little bit late but i hope ianya dapat membantu as general knowlegde and at least u have some idea berkenaan dgn aviation safety. Sbb dia dlm bentuk pdf and words so xleh nk masuk kt sini. 

Last but not least, i know it not easy but it not something that can't be achieve. Dimana ada minat mesti ada jalan. Just usaha sikit jer. Nie baru permulaan. So i wish all the best and good luck to all the candidate yang akan menghadapi exam A41 and A29 kali nie.

Do ur best and aja aja fighting!!!!!!

- JANA -

49 comments:

  1. salam, thanks for the guidance. nak email cik faezah boleh?saya nak article yg cik faezah cakapkan tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Just for ur reading yer... at least u have some idea what ATC is all about.

      Delete
  2. Thanks ya kak for input.....just ambik exam a41, ada mudah ada susah.. error grammer n spelling soalan mayak also

    Sean

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome sean. Thanks for the info. Boleh dikongsi dgn candidate lain nnti

      Delete
  3. Ade soalan, saya tgk average gaji + elaun ATC A41 same ngan government servant lain , dlm RM 3000 , btul ke ?
    Kalau dlm average tu saya tgk overseas mostly even entry level five figure, ade beze gomen ngan swasta ke ?
    Kalau skang dah average gaji dlm RM 4K berbaloi ke pursue carier nih.
    Hanye perlukan pendapat.

    Thanks,
    Nero.

    ReplyDelete
  4. Hi Nero... mmg betul average gaji atc mcm gov servant yg lain. We got the almost same basic n same allowance -cola, perumahan dan elaun gomen like other gov servant. Tp perlu diingatkan yg skrg nie starting from 2009 gomen offer full service pd all candidate even u still in training. Kalo ikut dulu dipanggil pre sercive jer and u only being paid by half u surpose to get this time with no allowance. Tu blum tentu u pass all the training that time. So kita dh dianggap lucky kt situ sbb dh dpt full gaji.
    Mmg gaji atc malaysia sikit berbanding other country especially our neighbours since we are gomen servant. Tp ingat kita ada persatuan dan kelab yg boleh back up if anything happen during our working time mcm kene masuk board of investigation ke and we still can fight for our right. Kalo it privatise u are "alone".
    Lagi satu after u finish ur training n posting to the stesen, kene dptkn pula live rating kt stesen tu. Lps tu br dpt atc allowance, rating allowance n kritical allowance. Live rating tu depend pd course yg u ambik. Atc allowance tu pn depend pd gred. So actually u added another dolar to ur salary compare to other gomen lain.
    If u asked for my opinion dulu I pn lebih kurang mcm u jgk. Leave the job with almost average 4k to the 2+k mmg sakit sikit awal nyer. But after almost 2 years I got back what I earn before n more. Lg dgn other benefit yg gomen servant leh dpt. Kene tahan sikit la. Furthermore since I mmg minat this job so bertahan jer la.... hehehe

    ReplyDelete
  5. Hi, got 1 question regarding allowance during training at MavA. did u meant we get full salary paid during training?..Basic Salary + Cola + Home allowance and everything.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes. As far as I know from last intake on sept 2013 masih lg offer full gaji - salary n cola home allowance n gomen allowance masa u got accepted for training. Added more masa training u will be provided with hostel n food. U only got atc allowance, rating allowance and critical allowance only after u got ur live rating fron ur station.

      Delete
    2. thanks for your reply..:)..how about the training time frame?..is it on normal working days or weekend?..it is compulsory to stay at hostel?..sorry for asking too many question..need a lot of info about this ATCO carrier since i already almost 8 years in private sector. it's a hard decision to choose different path as gov servant with a lot of commitment right now (family and financial). not sure if this career worth or not for my future.

      Delete
    3. Alhamdulillah.. PKTU exam result published already. Passed 1st stage exam. scheduled for Program Assessment Centre at MAvA this incoming 21 Dec.wish me luck.. :)

      Delete
    4. Hi... like i said earlier in this post, training frame will take about 1 year depend on offer by academy. u have to finish at least 2 course which is Primary Course and Area Procedure Course (for A41) before u been station for posting. In between there are some attachment to the certain airport or center or u will be a pseudo pilot in the simulator to help other course that running at academy.
      During training normally only weekdays on normal office hour. Attire as a normal gomen officer.
      For me it better u take an hostel since it provided. at least u can use it to rest in the afternoon, prayer...Even u didn't plan to stay at night. Furthermore u may need to stay at the hostel during exam week for a group study or practice ur traffic during practical. But still u can choose not to take the hostel. So boleh ulang alik la.
      I can only give my opinion which is maybe not suitable for some of u.... Masa i dulu, i choose to leave my 4k salary to 2k salary because i really2 really2 really2 like this job. (actually u can call it LOVE AT FIRST SIGHT JOB - i already shared it how and why at my earlier post) hahahaha klise kan... lgpn masa tu i masih bujang with no commitment except for my lelumba (myvi) and ptptpu loan but still i can give my mum some and probably in 1 or 2 years ur salary in ATC still can't be the same as what u got now (as u know it is a government sector) but i may help after u got ur full atc rating - normally after 2 years in service.
      Maybe my situation is not too complex than yours so try think hard before u make a decision. I know it's not easy for some people.
      Anyway all the best in PAC. Weather u want to take this job or not just give all u got and experience it. Good luck..... :)

      Delete
  6. Tq ya kak kerana mayak info kamu gv us

    Sean

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome Sean... Thanks for reading this "not usually attended blog"...... :)

      Delete
  7. salam akak, just nak tanya, alhamdulillah skrg gaji saya diparas yg okey la dgn comitment yg ada. sekarang di swasta, aircraft MRO as engineer. baru2 nie saya dpt panggilan utk atc, dah lulus ujian dan ada rezeki utk assesment. Cuma saya sekarang nak tahu starting gaji utk fresh atc. berapa gaji termasuk elaun setelah kita die pilih utk berkhidmat? sbb saya banyak fikirkan tentang commitment saya disebabkan isteri saya juga hanya suri rumah dah kos hidup sekarang sgt tinggi. walaupun saya masih berumur 26 tahun dan merupakan anak sulung yg masih mempunyai adik2 yg masih belajar, membuatkan saya utk berfikir banyak kali utk berkhidmat dgn gomen walaupun saya meminati atc nie. ibubapa saya jugak tidak bekerja dan pencen pun 400 ringgit sebulan. saya ingin dengar pendapat dari akak, insya allah boleh membantu saaya sikit dlm gaji dan kenaikan tahunan termasuk elaun. terima kasih akak.....
    Reply

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslm... Tahniah dh lepas 1st stage and all the best for PAC....

      Nie maklumat yg akak dapat from SPA bhgn maklumat jawatan....

      Gaji Minimum Gaji Maksimum Kadar Kenaikan
      Gaji Tahunan
      RM2,052.00 RM8,737.00 RM225.00
      Ijazah Sarjana Muda yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
      [ Gaji Permulaan : RM2,155.32 ] atau
      Ijazah Sarjana Muda Kepujian yang diiktiraf oleh kerajaan daripada institusi-institusi pengajian tinggi tempatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya;
      [ Gaji Permulaan : RM2,466.65 ] dan

      Kalo tanya akak personally, masa akak masuk dulu starting basic kami lebih rendah dr skrg sbb after our intake ada pelarasan gaji kakitangan kerajaan so at that time we are starting with rm21++ sbb i have degree dgn kepujian so it start with P1T3. Elaun masih standard RM850 for A41 with COLA, elaun perumahan n elaun perkhidmatan awam. So if u add all dlm rm3+++ gak n then tolak kwsp dptla bersih around RM29++ la kot skrg nie.... Increment mmg tetap tiap2 tahun Rm225 (hehehe rm225 nie baru lg start last year. Masa our 1st year in service our increment cuma rm90 jer setahun... hehehehe but then rezeki batch kami la dpt merasa 2 kali increment this year....) so just add the basic jer la....

      Like i said earlier comment/reply not everyone have the same situation. It maybe not an easy decision for some people due to everyone commitment. So think hard before u make ur final decision. There a lot of reason to stay or change ur job that ur comfortable with but there is one thing i would like to remind all, if u choose not to join the service probably it is rezeki for someone else so redha and continue life but if u choose to join the service, give all u got, sweat, time or everything to pass and make it to every course (pls pls pls jgn ada repeat) until u got ur life rating. After that u can really breathe with ease.... :)

      It not easy BUT it not something that can't be done.... trust me i have done it and survive.... hehehehe

      Delete
    2. Terima kasih akak...your info really2 help. this week ade assessment pulak, for the whole day. I think i nak try dulu, kalau dpt is rezeki la...

      by the way, ade experience tak berkenaan dengan jawatan pemeriksa kapal terbang? selalu kene travel ker kalau jadi pemeriksa kapal terbang nie?

      Delete
  8. Aslm blh email kan x yg article pdf puan katakan?
    Ni email sy:awethingstohave@gmail.com
    Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Done. I'm sorry if it not really help much because it is more to practicing ATC level. Let me know if u not receive it.....

      Delete
    2. Assalamualaikum..kak, boleh tlg email sy juga untuk artikel tu..terima kaseh..nie email sy ch0c_c0okies89@yahoo.com

      Delete
  9. Assalam,sis...thanks for sharing...kalau x keberatan, boleh x nak minta sis mail me bout safety pdf..dis is my adress...mazliyana87@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'm sorry. i had tried to send it but it mailer daemon. Probably u can give other email add.

      Delete
  10. me also.. :)...queens_diary@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Done. I'm sorry if it not really help much because it is more to practicing ATC level. Let me know if u not receive it.....

      Delete
  11. Salam sis, boleh emailkan kat saya jugak x..zuhailakhairi@gmail.com..tq in advanced

    ReplyDelete
    Replies
    1. Done. I'm sorry if it not really help much because it is more to practicing ATC level. Let me know if u not receive it.....

      Delete
  12. Salam miss..bole email kn sy gak elize_ler@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Done. I'm sorry if it not really help much because it is more to practicing ATC level. Let me know if u not receive it.....

      Delete
  13. Salam miss..bole email kn sy gak ... seha_5708@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Done. I'm sorry if it not really help much because it is more to practicing ATC level. Let me know if u not receive it.....

      Delete
  14. Assalamualaikum Miss..... Boleh send kat saya jugak. Thanks for the big help!

    tuty_hayati@yahoo.com

    ReplyDelete
  15. Assalam miss, utk PAC nak kene prepare ape ye? Bole bg tips or advise sikit x? Then during PAC tu ape je yg belaku ye? Thanks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. U may refer entry nie

      http://fitla-womenfromvenus.blogspot.com/2013/12/2nd-stage-accessment-pac-untuk-memasuki.html

      Delete
  16. Dear, I saw ur picture, u have a daughter same as me. FYI, I will attend PAC this saturday, 21/12.. tapi hati ni berbelah bahagi...sorry sy just nk luahkan perasaan and mintak pendapat sis... dulu saya mmg sgt berminat dgn ATC ni, skrg pun berminat jgk, tp saya fikir lets say saya berjaya dapat jawatan ni, then I have to go through a lot more after this, training, exam, training lg, kerja shift pulak tu..etc. who will take care of my 2yrs old daughter? do i have enough time with her? Inilah yg paling saya risaukan

    Berbanding kerja sekarang, saya balik pukul 3.30pm, gaji tu ok2 lah,lbih kurg gaji ATC gk tp just gj tetap yg xde elaun ape2... and Im doing online business as well, and my business so far going smooth dan boleh dikatakan smkin berkembang maju..

    So soalan saya, apa pendapat sis tentang keadaan saya skrg ni, memandangkan sis adalah seorang ATC yg mempunyai anak kecil seperti saya...

    Ape2 pun, I will just attend the PAC this saturday, tp semangat tu agak kurang sikit huu...

    Susahnye nk decide~

    TIA~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Tia,

      Nnti i share my entry about my cycle life as ATC, wife and mum ok

      Delete
  17. Salam sis,

    Do you have any tips for PAC? Any related topic to study? Kinda nervous and blur at the same time.

    ReplyDelete
  18. Soalan sy.mengapa belon udara mnjadi ancaman kepada atco?adakah sbb tak dpt dikesan dlm radar atau menghalang pandangan juruterbang sms penerbangan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg belon panas dianggap ancaman kepada aircraft. Bukan sahaja tidak dapat di kesan dlm radar malah ia akan dianggap mengganggu laluan udara aircraft. Sbb tu di malaysia setiap benda yang boleh terbang samada man or unman mesti ada kebenaran dari pihak DCA. Jika kebenaran telah diperolehi pn belon panas hanya boleh pergi pada certain ketinggian shj pada certain masa. Ini berlaku terutamanya jika ia melbatkan laluan udara sesebuah kapal bukan semata2 menghalang pandangan juruterbang sahaja. Kalo belon itu terbang tinggi dan menghalang laluan kapal mesti tragedi akan berlaku sbb kira air collision dh berlaku. Even pertunjukan bunga api dan layang2 pn mesti mendapat kebenaran terutamanya yang melibatkan laluan udara. Cuma bayangkan la kt udara tu ada highway dia sendiri. Kalo sesuatu blok laluan tu mcm mana kapal nk lalu or elak. Bukan boleh turn the stereng kiri kanan suka hati.Hope it answer ur question.

      Delete
  19. salam...sy ad PAC 22hb ni.Blh bg ke email sy razin_control@yahoo.com
    TQ di atas kerjasama akak

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum, can you email me the articles you said above? my email luffyleen@ymail.com

    TQ so much ^^

    ReplyDelete
  21. Salam 'alaik,

    Boleh saya mohon jasa baik puan untuk kongsikan articles tentang Air Safety?

    Ini alamat e-mel saya:
    anna_adina06@yahoo.com

    Terima kasih, Puan.

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum... Boleh x saya nak semua information berkaitan artikel yang puan bagitau di atas and buletin by SMS (Safety Management System). Email sy dbb8287@yahoo.com.my.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak jugak . email huzaimrosli@gmail.com . Thanks .

      Delete
  23. salam kak, boleh email saya jugak tak mengenai article tu?
    nursyazwaniesoleh@gmail.com

    ReplyDelete
  24. salam akak, boleh email saya jugak x regarding the article?
    pzadkha@yahoo.com.sg

    ReplyDelete
  25. salam..boleh email sy jugak.. bolaiho@gmail.com.. tq

    ReplyDelete
  26. Salam puan.

    Terima kasih di atas perkongsian puan yang bermanfaat berkaitan ATC. Boleh sy dapatkan juga artikel yg berkaitan sbg persediaan bagi PAC.

    Jika tidak keberatan puan boleh emailkan pada saya, zura_231@yahoo.com

    Terima kasih puan:)

    ReplyDelete
  27. salam... boleh email tak untuk persediaan PAC... :)

    hypertech001@gmail.com

    terima kasih...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...