Thursday, February 13, 2014

(Update) 2nd stage : Program Assessment Centre (PAC) untuk memasuki perkhidmatan Pegawai Kawalan Traffik Udara / Air Traffic Control

Assalamualaikum dan Salam 1Malaysia

Ramai yang email me tanya tips untuk PAC AATCO A29. Secara keseluruhan me dah share what to expect masa PAC nanti dalam entry sebelum nie. http://fitla-womenfromvenus.blogspot.com/2013/12/2nd-stage-accessment-pac-untuk-memasuki.html

Tapi sebab PAC yang me bagi sblm nie maybe utk A41 so bila A29 nak PAC, uolls ingat it different. Sebenarnyer PAC akan berlangsung sama jer baik for A41 or for A29. Format or stage dia sama jer. So uolls leh baca entry tu dan buat persediaan ok. Cuma me nak add beberapa perkara la.

*** Show ur good ATTITUDE.

*** Show ur CONFIDENT. Nervousness come when u are not prepare.

*** As far as i know there a basic document that u need to bring along during PAC. Rasanyer cuma document yang penting sahaja mcm ur diploma or ur degree (if u have one). Pada yang KPSL tu boleh bawak primary and aerodrome cert from academy. Lain document or certificate sekolah or masa U tu bawa masa interview dgn SPA jer nnti.

*** Nie me nak tekan sekali lagi. Masa baca role play or passage description, pastikan perkataan uolls terang, jelas dan betul. Pada masa yang sama fahamkan apa yang uolls baca tu. Soalan yang diberikan oleh examiner maybe tentang sebaris ayat dalam passage tu ke, atau she/he will ask what do u understand about the passage la, or examiner akan highlight certain words for u to describe. Kat sini your aviation knowledge amat penting. Mr google ada. So buat la research cikit pasal ATC and aviation ok.

*** Passage description tu memang aviation related ok. So sapa yang ada terbaca berkaitan dengan aviation tu uolls boleh improve ur knowlegde and term in aviation. Kalo baca notes yang me share tu pun maybe uolls akan jumpa bbrp terms aviation yang baru. Selain tu Mr Google ada so rajin-rajin la cari bahan. Bukan nak suh hafal pn, just to let u familiar with some terms jer. 
*** One of the examiner yang me tanya bitau me yang candidate A29 nie selalu nyer lebih creative dari candidate A41 especially part presentation during stage 3 untuk group discussion. Sometimes they come out with something interesting masa nak present. Ada yang wat sketsa la, ada wat macam-macam la and they normally perform in group with a leaders. So sapa yang rasa nak jadi leader tu, u can step up BUT make sure u become a good leader. Let everybody speak and contribute. Yang paling penting DON'T DOMINANT!!! and jangan jadi BISU pulak.

*** Since AATCO A29 nie biasanyer after abis kt academy they will be transferred to the airport around Malaysia. So your knowledge about airport kt Malaysia nie should be good. Any info berkaitan airport pun kene tau. Cuba cari info berkaitan KLIA 2. That i think one of the most discussing topics by the examiner. Kene ingat KLIA 2 bukan new airport ok. It just a new terminal extended to the existing KLIA with a new control tower and new runway. So bila KLIA 2 dah beroperasi, secara keseluruhannyer KLIA ada 3 runway ok. Sama juga kalo sebut LCCT. Kalo tanya driver taxi mesti dia kata LCCT is a different airport tp sebenarnyer LCCT dan KLIA adalah airport yang sama, cuma terminal nyer jer yang berbeza.

*** Antara topics yang pernah kuar masa group discussion from previous PAC are about lady controller (what is your opinion about lady controller in Malaysia), KLIA 2, airport threats, low cost carrier.

*** Secara keseluruhanyer kalo tanya examiner, apa yang dieorang nak tgk adalah your confident level jer. Uolls didn't need to speak like Mr Middleton. U just need to speak simple and proper english jer. As long as it can be understand by the examiner sbb nak jadi ATC memang English is the priority and a must.

THIS IS THE IMPORTANT PART


*** Safety note yang me duk sebut tu BUKAN, sekali lagi me sebut BUKAN PAC note ok sbb me bukan examiner utk PAC. Apa yang me share kt sini adalah berdasarkan pengalaman me, pengalaman previous candidate and borak kosong me dengan examiner yang pernah terlibat. SILA JANGAN JADIKAN IA SEBAGAI RUJUKAN RASMI. Topik yang ada dalam notes tu pn semua just an ATC, aviation and safety topics jer seperti bird strike, wake turbulance, dan beberapa issue berkaitan safety of KLIA operation. Kalo uolls baca pun maybe tak bape nak faham tapi since it ATC related, i think it good for ur knowledge. I SAID AGAIN, IT NOT A PAC NOTE BUT AN ATC RELATED NOTE ONLY.

So pada yang dh email me tu, insyaaallah by this saturday me akan balas satu-satu. Kalo xdapat jgk please remind me sbb maybe email uolls tu dh terkebawah sgt..... 

Pada yang nk request notes tu sila email me dulu k. Email me at fitla_diana27@yahoo.com Sebab me simpan notes tu dalam hset so once dpt email jer, me akan reply asap. Nak me bukak blog and paste satu2 email untuk send tu mmg lambat sikit la. Lagi pun bukan ari2 pn me tgk blog. 

Any other info me akan update later ok. Dh mlm sgt dh, esok me ada refresher course utk system baru untuk KLIA 2 nnti......


- JANEE -

12 comments:

  1. Again..this is a good sharing from you..at least a candidate like me have a view what the situation will go on during the assessment..Thanks sis!!

    ReplyDelete
  2. Salam
    TQ di atas info2 yang sgt berguna ni
    Blh tlg send safety note kt razin_control@yahoo.com
    tq di atas kerjasama puan

    ReplyDelete
  3. salam sis
    tq for gud info
    nti bole cite cket ttg keje?
    shift kn so mmg xde mse free sgt ke?
    n hrp dpt emel note ke imi1803@yahoo.com
    tq2!

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum.. Terima kasih atas entry yang bermanfaat ini.. mohon share notes boleh.. =) asyrafhassan@gmail.com

    ReplyDelete
  5. Done to all. Sapa yang tercicir tu boleh email reminder kt me yer. After this, hope u all can email me 1st and i will reply it asap.

    All the best and Good luck in PAC.... :)

    ReplyDelete
  6. salam,
    my email wand_hp@yahoo.com

    ReplyDelete
  7. salam sis,
    i nak note u blh x?
    ni email i nurus86@ymail.com
    thank.. :)

    ReplyDelete
  8. salam sis...
    sy pon nak la note tu..
    onichan00@gmail.com

    ReplyDelete
  9. Akum sis,
    I find ur blog to be very informative when it comes to researching about atc career in malaysia. Btw, can u share how was ur routine when u first came to mava for report duty, orientation week and training? Thank u!

    ReplyDelete
  10. Salam akak... nak tips utk stage 3 interview. ... nervous nye.. anyway thanks a lot for tips PAC... ALHAMDULILLAH... MOGA ALLAH MERAHMATI kak n family. ..

    ReplyDelete
  11. Salam kak,
    Msh ada peluang ke utk sy join dca as ppktu kalau sy hny calon simpanan?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...